Påske på turisthytte? (Skarvheimen)

Av Christian Jensen17. mars 2017

Turer

Når påsken kommer skal alle kaste seg rundt og komme seg avgårde. Det prates varmt om hytte og fjell. Man skal gå på ski og spise appelsin. Og for mange blir ikke påsken den samme uten Kvikklunch. Hvis du er en av de som faktisk kunne tenkte deg en liten tur i fjellet og gå litt på ski, så hvorfor ikke prøve en av Turistforeningens hytter. Jeg har laget en fin oversikt over de hyttene turistforeningen har åpnet, men informasjonen du trenger.

Turistforeningen har mange fine hytter som er bemannet i påsken. Selv om hyttene kan bli fulle til tider, blir det alltid plass til de som kommer. Det blir tatt i bruk matsaler, loft, lavvoer og det som er av plasser rundt om for å få huset folk. Turistforeningen gjør en virkelig innsats. Jeg tenkte likevel at jeg skulle lage en oversikt til deg slik at du kan se når og hvor hyttene muligens har mindre belegg. Derfor har jeg etterspurt statistikker fra Turistforeningen og serviceinnstilte som vanlig, kom det svar bare på noen timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Noen ganger er oppkjørte løyper også greit
Noen ganger er oppkjørte løyper også greit

Jeg har prøvd å dele opp påsketrafikken på hyttene først i område og siden i dager. De fleste hyttene har statistikker mer enn 10 år tilbake. Jeg har valgt å vektlegge de siste 5 årene med tanke på mengde og sett siden statistikkens start på hyttene for å se på trendene. Jeg snakker om snittbelegg og med det menes gjennomsnittet de siste 5 årene perioden det refereres til. Eksempelvis palmehelga. Med belegg mener jeg tilgjengelige registrerte sengeplasser. Hvis belegget er over 100% betyr dette at hytta har funnet alternative, ikke-permanente, sengeplasser til besøkende. Jeg opplever at Turistforeningen strekker seg utrolig langt for å få plass til alle. Fordi om det tilsynelatende er veldig fullt har jeg aldri opplevd å ikke få en plass å sove, selv når jeg ankom nærmere midnatt på en proppfull hytte.

Finsehytta
Finse er et yndet reisemål og Finsehytta ligger, om mulig, midt i hjertet. Hytta opplever stabilt høy pågang og det er stort sett alltid flere gjester en ordinære senger. Palmehelga har et snittbelegg på 114%, mens påskehelga er på 98%. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for det meste i Skarvheimen, så det er ikke rart at den har høyt belegg.

Finsehytta palmehelga
Finsehytta palmehelga

Finsehytta påskehelga
Finsehytta påskehelga
Geiterygghytta
Man kommer seg fra Finse 1222 til Geiterygghytta på en dag. Det er en flott tur, men til tider kan den være krevende. Hytta har jevnt over godt belegg, men på langt nær så mye som Finsehytta. I palmehelga er det ca 63%, mens påskehelga har ca 60%. Trenden er faktisk også noe fallende.

Geiterygghytta palmehelga
Geiterygghytta palmehelga

Geiterygghytta påskehelga
Geiterygghytta påskehelga
Iungdalshytta
Denne hytta er av den mindre sorten. Den har 40 sengeplasser og opplever mye pågang i palmehelga, mens påskehelga er noe fallende med ca 66%. Hytta er mye brukt lørdag og søndag i palmehelga og dette fortsetter utover i uka til og med tirsdag. Deretter faller interessen gradvis frem til påskens slutt. Hytta kan være det naturlige besøkspunktet etter blant annet Geiterygghytta, men det kan være en fordel å besøke hytta i siste halvdel av påsken. Hytta ligger flott til i enden av Stolsvatnet

Iungdalshytta palmehelga
Iungdalshytta palmehelga

Iungdalshytta påskehelga
Iungdalshytta påskehelga

Skarvheimen oppsummert

Alt i alt er Skarvheimen med Finse som utgangspunkt et mye trafikkert område. De store vannene i området er flotte å kite på og mange bruker området som treningsområde før større turer. Med toget som eneste mulighet til å komme seg opp på, er turen opp og ned til Finse en opplevelse i seg selv. Området anbefales virkelig, men du reiser på ingen måte alene opp hit.

Legg inn en kommentar