Påske på turisthytte? (Rondane og Femundmarka)

Av Christian Jensen31. mars 2017

Turer

Når påsken kommer skal alle kaste seg rundt og komme seg avgårde. Det prates varmt om hytte og fjell. Man skal gå på ski og spise appelsin. Og for mange blir ikke påsken den samme uten Kvikklunch. Hvis du er en av de som faktisk kunne tenkte deg en liten tur i fjellet og gå litt på ski, så hvorfor ikke prøve en av Turistforeningens hytter. Jeg har laget en fin oversikt over de hyttene turistforeningen har åpnet, men informasjonen du trenger.

Turistforeningen har mange fine hytter som er bemannet i påsken. Selv om hyttene kan bli fulle til tider, blir det alltid plass til de som kommer. Det blir tatt i bruk matsaler, loft, lavvoer og det som er av plasser rundt om for å få huset folk. Turistforeningen gjør en virkelig innsats. Jeg tenkte likevel at jeg skulle lage en oversikt til deg slik at du kan se når og hvor hyttene muligens har mindre belegg. Derfor har jeg etterspurt statistikker fra Turistforeningen og serviceinnstilte som vanlig, kom det svar bare på noen timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vakkert innover Femundmarka
Vakkert innover Femundmarka

Jeg har prøvd å dele opp påsketrafikken på hyttene først i område og siden i dager. De fleste hyttene har statistikker mer enn 10 år tilbake. Jeg har valgt å vektlegge de siste 5 årene med tanke på mengde og sett siden statistikkens start på hyttene for å se på trendene. Jeg snakker om snittbelegg og med det menes gjennomsnittet de siste 5 årene perioden det refereres til. Eksempelvis palmehelga. Med belegg mener jeg tilgjengelige registrerte sengeplasser. Hvis belegget er over 100% betyr dette at hytta har funnet alternative, ikke-permanente, sengeplasser til besøkende. Jeg opplever at Turistforeningen strekker seg utrolig langt for å få plass til alle. Fordi om det tilsynelatende er veldig fullt har jeg aldri opplevd å ikke få en plass å sove, selv når jeg ankom nærmere midnatt på en proppfull hytte.

Bjørnhollia
Bjørnhollia ligger flott plassert og er et flott utgangspunkt for turer i Rondane. Man kan komme seg til Atna og gå derfra på kvistet løype opp til Bjørnhollia. Hytta har beskjedent belegg på bare 26% i palmehelga og 46% i påskehelga. Totalen ligger på under 50%. Her er det gode muligheter.

Bjornhollia palmehelga
Bjornhollia palmehelga

Bjornhollia påskehelga
Bjornhollia påskehelga
Grimsdalshytta
Denne hytta har faktisk vært stengt i 2015 og 2011 på grunn av snømangel. Hytta er kjempefin og har mange fine utgangspunkt for turer. Er man litt turlysten kommer man seg greit herfra over til eksempelvis Bjørnhollia. Med DNT sin nøkkel så blir det hvertfall flotte muligheter. Belegget er på 52% palmehelga, mens påskehelga er nede på 17%. Hvis hytta er åpen er det flotte muligheter.

Grimsdalshytta palmehelga
Grimsdalshytta palmehelga

Grimsdalshytta påskehelga
Grimsdalshytta påskehelga
Rondvassbu
Rondvassbu ligger flott plassert midt i Rondane. Det er greit å komme seg hit fra Bjørnhollia og belegget er overkommelige 58% i palmehelga og 54% i Påskehelga. Rondvassbu er utgangspunkt for en del fine turer i området. Det er også mulig å komme seg fra Rondvassbu til eksempelvis Rondablikk og videre nedover mot Spidsbergseter.

Rondvassbu palmehelga
Rondvassbu palmehelga

Rondvassbu påskehelga
Rondvassbu påskehelga

Rondane oppsummert

Rondane er et flott område og statistisk sett er det mye bedre plass her enn ved andre påskefjell. Fjellene ligger nære nok til at både trøndere og østlendinger kan ta turen hit. Ønsker man mindre trafikk enn eksempelvis Finse, så er Rondane et flott utgangspunkt.

Femundmarka

Svukuriset
Svukuriset virket som en spennende hytte langt inn i Femundmarka sør-øst for Røros. Belegget er på beskjedne 18% i palmehelga og 14% i påskehelga. Her har en muligheten til å komme seg bort og slappe av. Ut.no har lagt op en tur gjennom Femundsmarka på ski, den blir merket som krevende så man må nok være godt forberedt. Likevel så turen veldig spennende ut. Hvis man ikke er fullt så ekspedisjonslysten, kan man komme seg fra Femund fjellstue, Elgå til Svukuriset.

Svukuriset palmehelga
Svukuriset palmehelga

Svukuriset påskehelga
Svukuriset påskehelga

Legg inn en kommentar