Påske på turisthytte? (Jotunheimen og Huldreheim)

Av Christian Jensen23. mars 2017

Turer

Når påsken kommer skal alle kaste seg rundt og komme seg avgårde. Det prates varmt om hytte og fjell. Man skal gå på ski og spise appelsin. Og for mange blir ikke påsken den samme uten Kvikklunch. Hvis du er en av de som faktisk kunne tenkte deg en liten tur i fjellet og gå litt på ski, så hvorfor ikke prøve en av Turistforeningens hytter. Jeg har laget en fin oversikt over de hyttene turistforeningen har åpnet, men informasjonen du trenger.

Turistforeningen har mange fine hytter som er bemannet i påsken. Selv om hyttene kan bli fulle til tider, blir det alltid plass til de som kommer. Det blir tatt i bruk matsaler, loft, lavvoer og det som er av plasser rundt om for å få huset folk. Turistforeningen gjør en virkelig innsats. Jeg tenkte likevel at jeg skulle lage en oversikt til deg slik at du kan se når og hvor hyttene muligens har mindre belegg. Derfor har jeg etterspurt statistikker fra Turistforeningen og serviceinnstilte som vanlig, kom det svar bare på noen timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flott føre og flott vær
Flott føre og flott vær

Jeg har prøvd å dele opp påsketrafikken på hyttene først i område og siden i dager. De fleste hyttene har statistikker mer enn 10 år tilbake. Jeg har valgt å vektlegge de siste 5 årene med tanke på mengde og sett siden statistikkens start på hyttene for å se på trendene. Jeg snakker om snittbelegg og med det menes gjennomsnittet de siste 5 årene perioden det refereres til. Eksempelvis palmehelga. Med belegg mener jeg tilgjengelige registrerte sengeplasser. Hvis belegget er over 100% betyr dette at hytta har funnet alternative, ikke-permanente, sengeplasser til besøkende. Jeg opplever at Turistforeningen strekker seg utrolig langt for å få plass til alle. Fordi om det tilsynelatende er veldig fullt har jeg aldri opplevd å ikke få en plass å sove, selv når jeg ankom nærmere midnatt på en proppfull hytte.

Jotunheimen

Fondsbu
Belegget på Fondsbu ser ut til å være et litt annet. Her er det faktisk stort sett fullt og gjerne litt til. Gjennomsnittsbelegget de siste årene har vært tett oppunder 100%, faktisk så er belegget for selve påskehelga på nokså nøyaktig 100%, mens palmehelga ligger på 78%. Lørdag og søndag i palmehelga har vært opp mot 120% de siste årene. Skal man besøke Fondsbu er faktisk tirsdagen i påskeuka den dagen der det er størst sannsynlighet for å få seg en god sengeplass, ja også første til andre påskedag da. I svært populær hytte med svakt stigende trend.

Fondsbu palmehelga
Fondsbu palmehelga

Fondsbu påskehelga
Fondsbu påskehelga
Gjendebu
Gjendebu er på langt nær så fylt som Fondsbu. Palmehelga er på beskjedne 16%, mens påskehelga er på 37%. Langfredag og påskeaften er de to dagene der flest overnatter her, men fremdeles er belegget bare opp under 60%. Her er det gode muligheter for å få seg en fornuftig sengeplass. Trenden de siste 5 årene har faktisk vært svakt fallende fordi om det tok seg opp marginalt i 2016.

Gjendebu palmehelga
Gjendebu palmehelga

Gjendebu påskehelga
Gjendebu påskehelga
Gjendesheim
Populariteten til Gjendesheim har økt de siste 5 årene. Fra et totalt belegg på under 20% opplevde hytta god økning frem til i fjor da det stegnerte noe. Palmehelga er nå på 26%, mens påskehelga er på 36%. Alle dagene ser det ut til å være gode muligheter til overnattning. Langfredag og påskeaften er det mest aktive med opp mot 60% belegg.

Gjendesheim palmehelga
Gjendesheim palmehelga

Gjendesheim påksehelga
Gjendesheim påksehelga
Glitterheim
Glitterheim er ei svært stabil hytte besøksmessig. De siste årene har palmehelga hatt ca 48% belegg, mens påskehelga har vært noe høyere på 53%. Den mest aktive perioden ser ut til å være lørdag og søndag i palmehelga, tett fulgt av påskeaften. Også her er det gode muligheter til å få seg en fornuftig sengeplass.

Glitterheim palmehelga
Glitterheim palmehelga

Glitterheim påskehelga
Glitterheim påskehelga
Skogadalsbøen
Selv med sine 87 sengeplasser er Skogadalsbøen den minste bemannede hytta i Jotunheimen. Palmehelga har snitt på 17% belegg, mens påskehelga er noe høyere på 23%. Det er gode muligheter for overnatting her

Skogadalsbøen palmehelga
Skogadalsbøen palmehelga

Skogadalsbøen påskehelga
Skogadalsbøen påskehelga

Jotunheimen oppsummert

Jotunheimen er et flott område og det ser det ut til at folk har funnet ut. Fondsbu, er den mest populære hytta og det er ikke rart for den ligger vakkert til. Jeg ville anbefalt deg å prøve de andre hyttene til overnatting, men det er mange turer som svinger innom Fondsbu. Man får alltids en madrass å ligge på, men skal man ha det litt bekvemt kan andre hytter være gode alternativ. Hva med å besøke skogadalsbøen? Den ligger flott til nord-vest for Fondsbu.

Langstua (Huldreheimen / Gausdal)

Liomseter
Liomseter er et nav for mange flotte turer i Huldreheimen. Her kommer man seg til mange av de nærliggende hyttene. Området er nok heller ikke så godt kjent. Hytta har et ganske beskjedent belegg på 41% i palmehelga og 61% i påskehelga. Rundt 2007-2009 var hytta svært populær, men dette har avtatt mye frem mot 2014 og siden har hytta opplevd en liten opptur igjen. Det totale belegget i påsken 2016 var på tett oppunder 80%, hvor langfredag og påskeaften var de mest besøkte dagene med over 100% belegg.

Liomseter palmehelga
Liomseter palmehelga

Liomseter påskehelga
Liomseter påskehelga

Legg inn en kommentar