Påske på turisthytte? (Hardangervidda og Ryfylkeheiene)

Av Christian Jensen29. mars 2017

Turer

Når påsken kommer skal alle kaste seg rundt og komme seg avgårde. Det prates varmt om hytte og fjell. Man skal gå på ski og spise appelsin. Og for mange blir ikke påsken den samme uten Kvikklunch. Hvis du er en av de som faktisk kunne tenkte deg en liten tur i fjellet og gå litt på ski, så hvorfor ikke prøve en av Turistforeningens hytter. Jeg har laget en fin oversikt over de hyttene turistforeningen har åpnet, men informasjonen du trenger.

Turistforeningen har mange fine hytter som er bemannet i påsken. Selv om hyttene kan bli fulle til tider, blir det alltid plass til de som kommer. Det blir tatt i bruk matsaler, loft, lavvoer og det som er av plasser rundt om for å få huset folk. Turistforeningen gjør en virkelig innsats. Jeg tenkte likevel at jeg skulle lage en oversikt til deg slik at du kan se når og hvor hyttene muligens har mindre belegg. Derfor har jeg etterspurt statistikker fra Turistforeningen og serviceinnstilte som vanlig, kom det svar bare på noen timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sola varmer godt i April
Sola varmer godt i April

Jeg har prøvd å dele opp påsketrafikken på hyttene først i område og siden i dager. De fleste hyttene har statistikker mer enn 10 år tilbake. Jeg har valgt å vektlegge de siste 5 årene med tanke på mengde og sett siden statistikkens start på hyttene for å se på trendene. Jeg snakker om snittbelegg og med det menes gjennomsnittet de siste 5 årene perioden det refereres til. Eksempelvis palmehelga. Med belegg mener jeg tilgjengelige registrerte sengeplasser. Hvis belegget er over 100% betyr dette at hytta har funnet alternative, ikke-permanente, sengeplasser til besøkende. Jeg opplever at Turistforeningen strekker seg utrolig langt for å få plass til alle. Fordi om det tilsynelatende er veldig fullt har jeg aldri opplevd å ikke få en plass å sove, selv når jeg ankom nærmere midnatt på en proppfull hytte.

Krækkja
Krækkja er ei flott hytte på Hardangervidda. Med flotte turmuligheter i området og store vann man kan krysse. Hytte er også utrolig populær, all ære til de som driver hytta og som klarer å få plass til så mange. Palmehelga har 116% belegg mens påskehelga har 63%. De roligste dagene er mandag i påskeuka og påskeaften og utover. Trenden for hytta er relativt stabil på rett under 100% totalt.

krækkja palmehelga
krækkja palmehelga

Krækkja paskehelga
Krækkja paskehelga
Kalhovd
Hytta ligger fint til i Kalhovdfjorden. Den er ikke så mye besøkt som andre hytter på Hardangervidda, men er absolutt verdt turen. Palmehelga har ikke mer enn 35% belegning de siste 5 årene og påskehelga er relativt lik. Hytta opplever stigende trend og har hatt flere og flere besøkende siden 2014. Kalhovd er er skikkelig spennende hytte det kan være verdt å besøke i år.

Kalhovd palmehelga
Kalhovd palmehelga

Kalhovd påskehelga
Kalhovd påskehelga
Litlos
Litlos ligger fint til rett ved Litlosvatnet. Herfra går det fine turer i alle retninger. Populære strekninger her er blant annet fra Middalsbu og fra Hellevassbu. Litlos har god pågang i palmehelga med tett oppunder 70% og noe fallende i påskehelga med 59%. Trenden de siste årene er noe fallende. Her har man muligheten til å få seg en flott hyttetur.

Litlos palmehelga
Litlos palmehelga

Litlos påskehelga
Litlos påskehelga
Mogen
Mogen er det neste naturlige stoppet hvis man starter fra eksempelvis Rjukan og har gått til Kalhovd. Fra Kalhovd går man til Stordalsbu og videre til Mogen. Mogen har nesten ikke belegg i påsken, men trenden har vært noe stigende siden 2014. Likevel har palmehelga bare 11%

Mogen palmehelga
Mogen palmehelga

Mogen påskehelga
Mogen påskehelga
Mårbu
Mårbu har en del mer belegg enn de tidligere hyttene nevnet under Hardangervidda. Palmehelga er den mest attraktive på hele 85%, mens påskehelga er nede på 42%. Det er stort sannsynlighet for å få ei god seng å ligge i her.

Mårbu Palmehelga
Mårbu Palmehelga

Mårbu Paskehelga
Mårbu Paskehelga
Rauhelleren
Om vinteren er det ski som er fremkomstmiddelet her. Man kan gå via andre hytter, men det anbefales å komme seg med bil eller buss til Solheimstulen og videre med ski derfra. Hytta ar tett opp mot 100% belegg og trenden er stigende. Palmehelga er den mest aktive på 103%, mens påskehelga er på 76%. Selve påskeuka er på over 100% stort sett hele perioden. Hytta ligger fint til i enden av Langesjøen og har mange fine utgangspunkt for videre turer. Man kan også nå hytta fra Mårbu eller Lågaros og kan utvide firkantturen med dette.

Rauhellern palmehelga
Rauhellern palmehelga

Rauhellern påskehelga
Rauhellern påskehelga
Sandhaug
Sandhaug er også mulig å nå fra Raudhelleren og Lågaros. Sandhaug ligger så godt som midt på Hardangervidda og er ei flott hytte med 80 sengeplasser. Den har mindre belegg en tidligere nevnte hytter og her er det god mulighet for å finne seg en sengeplass. Palmehelga har 82% belegg mens påskehelga har 44%.

Sandhaug palmehelga
Sandhaug palmehelga

Sandhaug påskehelga
Sandhaug påskehelga

Hardangervidda oppsummert

Hardangervidda er et flott område. Rjukan kan gjerne brukes som utgangspunkt, men det finnes andre fine starter også. Belegget i området er mindre enn eksempelvis Finse. Hva med å ta utgangspunktet i Steinsbøle og gå inn til Kalhovd og besøke en eller flere av hyttene innover. Har man i tillegg DNT’s hyttenøkkel, kan de ubetjente hyttene brukes som overnattingssteder før man drar videre til de betjente hyttene.

Ryfylkeheiene

Haukeliseter
Haukeliseter ligger langs E134 og er godt tilgjengelig for de som ønsker seg en fin påskeopplevelse. Hytta er et flott utgangspunkt for mange fine turer og dette reflekteres i belegget hytta har. Trenden er stigende og både palmehelga og påskehelga ligger på 95%. I 2016 var det over 100% belegg i palmehelga. Mye tyder på at folk reiser hit for å komme seg videre i løpet av påsken. Onsdag og Skjærtorsdag er forøvrig de to travleste dagene utenom helgene. Enten du velger å gå nordover eller sørover fra Haukeliseter kommer du inn på flotte områder.

Haukeliseter palmehelga
Haukeliseter palmehelga

Haukeliseter påskehelga
Haukeliseter påskehelga

Legg inn en kommentar