Friluftsliv

Av Tommy Lien31. august 2016

Annet

Fiske og solnedgang
Fiske og solnedgang

Jeg går en del i fjellet og bruker å legge ut litt bilder på min egen Facebook-side etter turene våre. Det er kjempekoselig å se at mange synes det er gøy å se det vi driver med. Ofte får jeg kommentarer om hvor flinke  eller spreke vi er. Det blir veldig unaturlig for meg å tenke at jeg er sprek eller flink. Vi gjør jo ikke annet enn å tusle en tur i fjellet eller skogen, slik som friluftsfolk har gjort siden det tradisjonelle friluftslivet startet i Norge for ca 150 år siden.
Jeg har tenkt noen tanker om dette, og jeg har kommet frem til at friluftsliv har endret seg veldig mye de siste 10 årene. Mange mener at de har endret seg fordi «ekstremsport» som toppturer, fjellklatring osv. har blitt folkeidretter. Det er i og for seg sant det, men jeg tror det har endret seg mye mer fundamentalt. Når vi tusler rundt i fjellet i 3 km timen så er det ikke rent sjelden at det kommer en «tulling» løpende forbi oss. Min påstand er at naturen har blitt en arena for trening og fysiske prestasjoner.

Jeg kjenner knapt noen som går inn i naturen, bare for å være i naturen. Der målet med turen ikke er å komme fra A til B, men der turen er alt mellom A og B.

Er det ingen andre som har lagt merke til hvor mange «ekstreme» løp som har vokst frem de siste år. 7 topper her, Ekstrem ditten og ekstrem datten.
Det er ikke noe feil i det hele tatt å bruke naturen for trening, men for meg personlig så bruker jeg ikke naturen som treningsenter. Det er fascinerende å se hvor fort denne bruken av naturen har satt sin rot i folket. Mange vi møter i fjellet snakker om kilometer, puls, støttestømper og andre ting jeg bare later som jeg forstår. Det blir mindre og mindre folk som snakker om den fantastiske solnedgangen, den nydelige tåka eller falken som fløy over dem.
Mange sier at folk driver med mer friluftsliv nå enn noen gang, men det er faktisk ikke sant. Det er mindre folk i fjellet nå enn noen gang. Det er flere folk på hyttene til DNT og på stiene deres. Det er flere folk som bruker naturen som treningsenter, men det er færre folk som går tur i naturen. Det er færre folk som går ut og plukker bær.
Jeg vet da faen om det er feil at folk går mindre på tradisjonelle turer. Jeg tror vel egentlig at det ikke er bra. Naturen bør være et naturlig sted for oss å være i, ikke et sted vi oppsøker for å få bedre kardio-bla-bla something. Jeg tror vi som mennesker mister noe når vi ikke har tid til å bare være til stede.

 

Legg inn en kommentar