Mestring på Agdenes

Av Chris Thomas Skogli30. juni 2016

Sør-Trøndelag

Vind og bølger ble taklet på årets første organiserte kajakktur.

Kajakk på land ved Verrafjorden på Agdenes
Kajakk på land ved Verrafjorden på Agdenes

Jeg har vært medlem i «Trondhjems Kajakk-klubb» i flere år, men hadde inntil denne helga til gode å reise på organisert tur over flere dager med andre medlemmer. Siden kajakkdilla brøt seg frem i 2013 har jeg én gang reist på en pinsetur med jobben, i strålende sol og blikkstille vann, men ellers er det bare kortere turer som har blitt gjennomført. Faktisk hadde jeg ikke hatt sesongåpning i kajakken før uken for avreise nærmet seg, og jeg måtte be en kajakkvenn om å bli med på Nidelva for en oppvarmingstur.

Padleteknikken var overraskende grei, men jeg hadde mange andre spørsmål i det jeg gjorde meg klar til en kajakkhelg med 22 ukjente mennesker på idylliske Agdenes Fyr ved utløpet av Trondheimsfjorden;
Hva skulle jeg pakke? Hvordan ville folkene være? Mat på tur? Belastning, fart, erfaringsnivå i gruppa?

Jeg har tidligere laget en pakkeliste for kajakkturer og tilpasset denne til turen. Se pakkelisten her. Her var det mye nødvendig utstyr, klær for tre årstider og mat for ei halv uke. Det hadde blitt sendt ut noen hint fra turleder om hvordan måltidene ble organisert, men som kajakkturjomfru pakket jeg selvfølgelig altfor mye.

Turen gikk utover til fyret fredag etter jobb og ble trivelig med en erfaren padler som sjåfør. Vel fremme møtte vi resten av gjengen, hvor nesten alle allerede var på plass. Det var rundt 40 års forskjell på den yngste til den eldste, men det var aldri noe problem å få praten til å gå. Vi hadde jo en felles interesse alle sammen!

FULLT HUS: 23 padlere deltok!
FULLT HUS: 23 padlere deltok!

Utpå fredagskvelden ble det orientering av tur- og aktivitetslederne, som for øvrig gjorde en glimrende jobb hele helga. Det var forventet forholdsvis mye vind fra nord-vest (5-9 m/s), og med tanke på at turen var satt opp som passende for nybegynnere ble det avgjort å flytte turen til den lange og smale Verrafjorden som går nord-sør.

Fremgang i motvind

Neste dag var det avreise med bil klokken 11.00 og da vi etter 25 minutter fikk Verrafjorden ved vår side så vi fort at det definitivt ikke kom til å bli flatt vann. Vinden styrte gjennom fjorden fra nord til sør og ytterst var det hvitt på toppene. Det roet seg heldigvis litt lenger inne hvor vi skulle starte dagens tur. Våre erfarne ledere hadde mye fokus på sikkerhet og repeterte grunnteknikk før vi gikk på vannet ved Holtan og startet padlingen nordover med god motvind og bølgene stort sett rett i mot – noe som for øvrig er mye greiere å håndtere enn bølger fra siden.

Vi ble delt inn i fire grupper, med en leder i hver gruppe og aktivitetsledere både helt foran og helt bak. Etter noen minutter i bølgene satt teknikken godt, og det var bena som styrte balansen til undertegnede i kajakken, i motsetning til tidligere hvor både armer og mage har fått gjennomgå. Samtidig ble motvinden en anstrengelse som måtte takles, men med fokus på god teknikk ble de store muskelgruppene brukt mest. Vi snek oss langs vikene i 2,5km/t, aldri langt fra land. Dette betød perioder med bølger fra siden, og samtidig ekstra uforutsigbarhet der hvor bølger slo tilbake fra land og skapte brottsjø. Det ble veldig god balansetrening i trygge omgivelser, og ingen gikk meg bekjent rundt – ufrivillig.

VARMMAT: Her har jeg litt å lære av de erfarne turpadlerne…
VARMMAT: Her har jeg litt å lære av de erfarne turpadlerne…

Etter halvannen til to timers padling nordover ble det lunsjpause. Man er litt bortskjemt med kajakk som transportmiddel, hvor mye finurlig kan pakkes med. Primusene var det flere av, men medbrakt primus-vaffeljern hadde jeg ikke sett før. Vi fant le bak et naust og fikk i oss godt med mat, kaffe og obligatorisk sjokolade før returen. Hjemover gikk det ikke overraskende mye raskere (ca 6 km/t), og jeg fikk (forsøkt å) surfe på bølgene. Etter returen til startstedet ble det også en privat tur til bunnen av fjorden for de mer erfarne padlerne. Det ble en fin treningsøkt både i med- og motvind.

Selv om jeg ikke gikk rundt, ble de en våt tur, både på grunn av regnvær og sjøvann. Tilbake på Agdenes Fyr ble det godt å varme seg i badstua, før vi spiste felles middag alle sammen. Jeg hadde med meg fryktelig spennende burgere fra BigOne og sotet ned kjøkkenet. De blir hjemme neste gang 😀

GODT HUMØR: Snapchat dokumenterte at humøret var mer fargerikt enn været.
GODT HUMØR: Snapchat dokumenterte at humøret var mer fargerikt enn været.

På søndag, siste dag, hadde vinden roet seg. Vi bar kajakkene rett ned til fjæra og satte av garde. Målet var Selva 3,4 kilomenter innover Trondheimsfjorden. Tempoet var naturligvis høyere på tilnærmet flatt vann, men det ble en forholdsvis avslappende tur. Etter lunsj dro en liten gruppe av oss, ledet av en lokal padler, en kort tur i bra tempo bort til Hambortåa ved Hambora Fort, som er en del av det gamle festningsverket på Agdenes. Ved sjøen hadde tyskerne bygget en kai for frakt av ammunisjon, noe som var interessant for meg WW2-nerd som meg selv. Det er ikke ofte man kan skjemme seg bort med ruiner fra andre verdenskrig på en padletur!

Etter retur til Agdenes Fyr var det på tide å oppsummere og svare på mine spørsmål;

Pakking og mat: Ull ull ull. Du kan aldri ta med for mye ull på en padletur. Så lenge du har med ull, kajakk, kajakkutstyr og god mat kommer du langt. Jeg må nok utforske enda mer for å finne de gode og enkle rettene som kan varmes hvor som helst og tar liten plass, men kom gjerne med noen tips i kommentarfeltet! Primusen brukte jeg heller aldri, og den må vurderes mer kritisk til neste tur…

Folkene: Det var en veldig flott gjeng jeg reiste med. Ryktene om flott og uformell stemning i kajakklubben nådde meg allerede før jeg dro, og dette ble bare bekreftet. Her kan man være seg selv.

Padlenivå og belastning: Turen var tok utgangspunkt i nybegynnernivå, så man kunne gå rett fra grunnkurs og på denne turen. I padling får man rask progresjon, og det kan bli litt lavt tempo om man er av den utålmodige typen. Men samtidig er det fint å slappe av i kajakken. Det ble også organisert små, private turer med bra tempo, så man fikk svettet litt. Bra opplegg!

Lurer du på å starte med kajakk? Sporten er i stor fremgang og det arrangeres introkvelder overalt! Om dette er noe du vet du har lyst å holde på med, anbefales det at du går rett på Grunnkurs Hav, som gir Våttkortet. Dette kortet bør alle padlere ha, og man behøver det som regel for å leie utstyr. Les mer om Våttkort og kurs her.

Sees på vannet!

kajakk agdenes

Kajakk agdenes oppstilling

Legg inn en kommentar