Det rette element

Av Tom Inge Moi-Vist10. november 2015

Annet

Viktig å gå i pluss
Viktig å gå i pluss

Hva er det som gjør at jeg liker meg så godt ute? Svaret på det er omfattende, og mye av det forstår jeg sikkert ikke heller. Men jeg har allikevel reflektert. Det er noen elementer der ute som gjør at jeg virkelig føler meg på plass. Her står tiden stille og alt annet blir ubetydelig:

  • Utsikten. Det å komme seg opp i høyden etter en lang marsj synes jeg er helt fantastisk. Å skue utover den mektige naturen og fjellheimen. Massive fjell, daler, hav og vann. Været kan være mektig, og jeg kan få et glimt av dyrelivet.
  • Havet. Å komme ned og frem til havet er også magisk. Bølgebrusen kan være konstant og evigvarende, eller det kan være helt stille sjø. Her beundres også dyrelivet, og kanskje fiskelivet.
  • Lyngen. Å ligge på rygg i lyngen i fjellheimen er muligens den beste timeouten jeg vet om. Her står tiden fullstendig stille for min del. Det må bare oppleves.
  • Bålet. Sitte ved bålet, se på flammer, glør og gnister. Høre knatringen og susen. Kjenne den sykt gode varmen bålet gir kroppen. Ingen problemer med å overleve. Bålet er blikkfang og gir sjela ro. Bålet gir oss mat og drikke, tiner snø til vann, tørker klær, tiner kalde og våte kropper. Og gir oss god søvn. Det beste å sovne til, og det beste å våkne til. Det å fyre bål mener jeg alle burde kunne, bål i ulike varianter og i ulikt vær. Merk at denne kunnskapen og ferdigheten skal innbefatte farene og også reglene ved bålfyring. Dette skal jeg komme tilbake til ved en senere anledning.
  • Stjernehimmelen. Her ligger vi små på bakken og ser ut i evigheten, og fantasien farer fritt avgårde. Mange har store kunnskaper om det vi ser, jeg har nok til å kunne navigere i mørke. Resten av det jeg ser er bare fantastisk, og så ufattelig mye større enn meg selv.
  • Regn/snø og vind. Å være ute i hardt vær synes jeg også er fantastisk. Å kle ute været slik at dette elementet mestres og turen kan fortsettes og oppleves. Det med dårlig vær og selvdisiplin skal jeg skrive mer om senere. Å mestre været er en skikkelig god følelse.

I disse elementene kobler jeg helt ut og fantasien og tankene vandrer. Jeg tenker på alt jeg har, alt jeg har fått, det jeg er stolt av og de/det jeg setter pris på her i livet. Slik avkobling får jeg kun når jeg er ute og i mitt rette element. Det kan etterhvert bli emosjonelt. Og jo sterkere følelser som oppstår i disse elementene, jo sterkere blir opplevelsen og minnene.

Med tiden så tar jeg færre og færre bilder av livet ute. Jeg liker ikke å prøve å fange alle «kodak moments», og se turen gjennom mobilskjermen eller kompaktkameraet. Jeg merker at det tar alt for mye fokus å fange alt i bilder, og alt blir nesten litt påtatt. Jeg tar noen få bilder, og legger ord til bildene. Resten ønsker jeg å overlate til sansene. Og til de jeg deler livet ute sammen med.

En siste ting som for meg gjør opplevelsene og livet ute sterkere, er det å gjøre turen tøffere og mer utfordrende enn det den i utgangspunktet kunne vært. Dette får alt til å bli så mye sterkere, og mestringsfølelsen kan bli større. Det får også alt annet til å oppleves som et «barneskirenn». Det er viktig å kjenne sine egne begrensninger, og utstyrets bruksområder og begrensninger, før en pusher seg utenfor komfortsonen. Dette er noe jeg liker å gjøre, jeg drives av å gjøre det hardt for meg selv. Jeg klarer å vekke så mye mer i kroppen min enn det som kanskje ville vært normalt. Jeg kan føle meg uovervinnelig og som en verdensmester. Merk at jeg kun konkurrerer med meg selv. Sammenlignet med andre så er jeg en helt vanlig aktiv mosjonist. Men det jeg gjør, det gjør jeg for meg selv og får å sanke positiv energi og skjerme meg mest mulig fra det som tar energi fra meg. Det er noe du bør spørre deg oftere om: hva gir meg energi, og hva stjeler energi fra meg?

Trollstigen – peanuts
Trollstigen – peanuts

Jeg blir stolt av tanken på min sykkeltur Norge på langs. Jeg sykla i ett sett med klær, og sov i teltet i ett sett. Første uka var kald og våt. Men vilje og disiplin overvinner det meste. Og kunnskap og ferdighet da. For mange høres det kjipt og sykt ut. Personlig så bruser blodet og jeg får lyst på mer.

Til slutt ønsker jeg å referere til NRK-Yngvar og hans livsstilsråd. Han skriver og forteller om det å gjøre hverdagen litt tøffere for seg selv. Anbefaler å lese noe av Yngvars tanker. En annen person som skriver litt om godfølelsen og det å pushe seg utenfor komfortsonen er Erik Bertrand Larsen. Det florerer mange meninger om hans «pakke», men jeg ville gitt de to første bøkene hans en sjanse. Her kan du hente inspirasjon og motivasjon på det mentale plan.

Da gjenstår det bare å komme seg ut og knuse på!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sykkeqjh/public_html/wp-content/themes/CsimpleboxV6/comment.php on line 13

Kommentarer

  • Susanne Cerha

    Du har så rätt! Planet, väder och envishet – då lever man i harmoni!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sykkeqjh/public_html/wp-content/themes/CsimpleboxV6/comment.php on line 23

Legg inn en kommentar