Ja til pakkeliste! Del 1

Av Alexandra Levina18. oktober 2015

Annet Tips og triks Utstyr

Pakkeliste
Pakkeliste

Har du noen gang vært på vei noen plass, og plutselig tenkte: «F@¨*! Jeg skulle jo tatt med (ullgenser/fyrstikker/den lille posen som lå på kjøkkenbordet….)»? Det har jeg. Maaaange ganger. Irriterende? Ja.

Du sitter i bilen, på vei på en liten fisketur, og skjønner at du har glemt din termos med kaffe hjemme på kjøkkenbenken. Eller så er du mange mil unna huset ditt, familie, venner, sivilisasjonen og den gode sofaen, har funnet den perfekte teltplassen og gleder deg til å sette opp telt og lage den beste basecampen i ditt liv og plutselig finner ut at du har glemt teltstenger. Og hvis i første tilfelle er det bare utolig kjedelig, men likevel noe man kan leve med, så er ikke det fullt så enkelt i tilfelle med teltstenger som ligger i boden hjemme, ensom og forlatt.

Bare så det er sagt – vi har prøvd det. Både med kaffen og teltstenger, eller rettere sagt, uten. Teltplugger også, i og for seg. Og det gikk greit! Er man litt oppfinnsom så klarer man seg stort sett bestandig, og løsningene er ofte geniale og enkle. Hvordan unngå slike situasjoner? Svaret er enkelt: BRUK PAKKELISTE.

Det går an å finne en eller annen ferdig pakkeliste på det store internettet og ta den som utgangspunkt for så å tilpasse den til egne behov, eller så kan man ta et ark og skrive ned alt utstyr man trenger å ha med, og sette tingene i system etterpå. Det er også en god ide å se over pakkelisten av og til for å huske å revidere den opp, for vi alle får nye erfariger hele tiden. Det ligger mye erfaring bak en bra pakkeliste, som oftest noen veldig gode erfaringer og noen veldig vonde. Man kan skrive veldig mye om pakking, og jeg er helt sikker på at alle – absolutt alle som noen gang har vært på tur – har noen tips og historier å dele.

Både jeg og Tommy (min kjære samboer, for de som ikke vet) jobber mandag til fredag, ungen
vår går på skolen, og da er det stort sett i helger og ferier vi får tid til turer. Går vi på tur uten barn så er torsdager «pakkedager» og fredager «anmarsjdager». Og hjemmet vårt ser ut som et helv… på sånne torsdager, for alt utstyr legges fram på stuegulvet før det skal i sekkene. Vi har en pakkeliste (den på bilde over). Den har vi laget sammen. Den  er kanskje ikke så logisk som den burde vært, men den funker. I denne artikkelen vil jeg dele noen tips og triks som hjelper å få med seg alt man vil ha med på tur, og fortelle om noen turer der vi har glemt de utroligste tingene – og hvordan det gikk.

 

Telt og sovepose.

Sjekk alltid at teltplugger og teltstenger ligger i posen sammen med teltet. Alltid! Det er egentlig noe man gjør når man pakker teltet etter å ha luftet det hjemme. Prøv å gjøre det til en rutine at teltplugger og teltstenger legges på plass når du pakker teltet i posen (etter å ha luftet det), så trenger du aldri å sjekke det før du pakker til neste tur. Som dere sikker skjønner så har vi hatt et par turer uten telstenger eller teltpugger, og det kunne vært en dyrekjøpt erfaring!

Pakking
Pakking

En av de turene gikk til Trollveggen (gåtur, ingen av oss klatrer storvegger). Det var i midten av oktober i 2014, sammen med min kjære og en gammel venninne av meg fra Russland som kom på besøk til oss. Trollveggen er en legende, og vi gledet oss enormt til å stå der oppe og se 1400 m rett ned. Med et dårlig 4-manns telt som er for tungt til å ta med på lange turer gikk ferden mot Rauma, rett etter jobb kl. 3 på en fredag, og 5 timer etter det var det tid for å sette opp basecamp. Teltplassen var helt perfekt, selv om den lå bare 50 m fra bilen! Vakker mørk høstkveld, frost i lufta og stjerneklar himmel: det kunne bare ikke bli bedre.  Det var da vi oppdaget at vi ikke hadde med oss teltstenger.

Vi følte oss dumme. Vi følte oss som noen idioter! Det hjalp lite å tenke på at det kunne vært verre, det kunne vært snøstorm på høyfjellet og livene vårres kunne stått på spill. Der og da følte vi bare oss dum.

«Hvordan går det egentlig an å bli så dum?!» spørte vi oss selv.

Mens Tommy tente bål og laget mat, tok jeg og min venninne hver sin kniv, hodelykter, satte oss i bila og kjørte litt lengre ned til vi så vegetasjon. Det er svært lite vegetasjon oppe i høyder, og de få buskene vi fant var egentlig ikke bra nok, men vi prøvde så godt vi kunne å finne pinner som kunne brukes til å lage teltstenger. Vi brukte også alt vi fant i sekkene, skolisser, litt reparasjonsteip – alt var bedre enn ingenting! Til slutt klarte vi å lage noe som lignet på teltstenger. Noen tykkere pinner ble brukt for å støtte teltduken, inne i innerteltet. Dette var så snasent… NOT!!! Teltet så virkelig ikke ut, men det var godt å sove i det likevel. Det regnet masse den natta, og vi ble ikke bløt i det hele tatt. Men det beste av alt var at ingen var sur: det var nok en fantastisk (og veldig bløt) tur som vi kommer aldri til å glemme.

Etter å ha gjort noe så dumt som dette så skulle man tro at vi lærte noe og sjekket telt før hver tur. Det er sant, det finnes masse bra med å gjøre feil – man lærer noe av det! Så vi har ikke glemt teltstenger flere ganger. Vi har i steden glemt… teltplugger. Og hadde det vært på tur i skogen så ville det ikke vært noe problem (skogen er full av pinner), men det var i Trollheimen på 1100-metershøyde. Også var det vår sommerferie, vi skulle gå og klatre i området i ca 1 uke… Herregud for en start på ferien! Etter å ha gått 1000 høydemeter opp med full oppakning til 1 uke på fjellet og klatre- og sikringsutstyr på ryggen var det gaaanske surt å oppdage at man ikke hadde teltplugger! Vi følte oss dumme – igjen. Jeg følte meg som et grusomt menneske, for det var jeg som pakket teltet. Der kommer vi til neste punkt på lista, og nemlig…

Barduner.

Alltid ha med ekstra barduner. Man får bygge et hus av barduner! Jeg er overbevisst om at man kan til og med løse noen verdens problemer med barduner. For å sette opp telt i steinura er barduner obligatorisk, for man får ikke teltpluggene i bakken – det er jo bare stein. Men, knytter man en bardun til fester  på teltduken der teltpluggene skal settes, finner en stor nok stein,  og voila! – teltet står uten teltplugger (det var det som var løsningen den gangen i Trollheimen, i tillegg til noen snøplugger vi hadde med.) Og selvfølgelig er barduner et «must» for å sette opp tarp.

Snøplugger i juli
Snøplugger i juli

Tarp. 

Tarp, eller fjellduk er alltid ekstra komfort. Noen ganger bruker vi den istedenfor å sette opp telt (og da ligger man hverken i telt eller under åpen himmel), og noen ganger bruker vi tarp i tillegg til teltet. Det er verdt det å bruke litt tid på å sette opp tarp, spesielt på kalde og sure dager, fordi at det er en perfekt levegg og, hvis man vil, tak over hodet. Deilig å sitte ute i regnet og ikke bli bløt! Sitte og lese, eller rote i bålet, eller gjøre ingenting.

Middag under tarpen. Ramsjøen
Middag under tarpen. Ramsjøen

Har man ingen trær eller pinner i nærheten så kan man bruke ski- eller gåstaver (som må selvfølgelig barduneres, som på bildet over).

Tarpen kan også brukes som ekstra isolasjonslag rundt soveposen, eller for å holde soveposen tørr når teltduken begynner å bli bløt. Jeg har også brukt tarp for å «bygge» et liggeunderlag.

Liggeunderlag.

Stort, lite, selvoppblåsende eller ikke – alt funker! Det er ingen vits i å prøve å legge en ekstra jakke som dyne over noen eller over seg selv hvis man ikke har nok isolasjon under. Vi har et par selvoppblåsende liggeunderlag, men jeg er faktsk også veldig glad i det aller vanligste og billigste liggeunderlaget fra Biltema (på bildet under). Aldri, aldri, aldri glem liggeunderlag på telttur! Jeg har prøvd det, og det er ikke noe jeg vil gjøre igjen.

Kveldssol på ca. 1100 moh.
Kveldssol på ca. 1100 moh.

Det har skjedd kun en gang. Den ene gangen jeg virkelig brukte tid på forberedelser, ironisk nok. Jeg skulle gå Norge på tvers langs 63 grader nord med telt, tidlig i mai, delvis på ski, delvis til fots, og helt alene. Snøen smeltet som verst, og skiføre var helt forferdelig! Jeg gikk fra Storulvån i Sverige og hjem til Stjørdal. Det var en artig tur som fortjener en egen beskrivelse… 8 dager med 100-liters sekk – og uten liggeunderlag! Gjett om jeg følte meg dum – igjen! –  når jeg oppdaget det! Det var da jeg var glad at jeg hadde med tarp. Den ble brukt for å samle alt jeg hadde av frysetørra mat, klær, sekk, kart og annet turutstyr for å forme det til et improvisert liggeunderlag. Når jeg etter 3-4 dager kom meg til granskogen var det granbar under teltbunnen i tillegg… det var luksus! Varmt og mykt. Men igjen – det er en nødløsning, anbefales ikke.

OK, vi har sikret oss soveplass når vi har med telt, tarp, sovepose og liggeunderlag. Del 2 av artikkelen kommer til å handle om bålfyring, matlaging, førstehjelp, hygiene og komfort: hvilket utstyr man trenger, og hvoran det går uten.

Har DU noen pakketips? Hva var det verste du har glemt på tur?

 

 

 

Legg inn en kommentar