Natur- og turbilder

Av Christian Jensen3. november 2016

Fotografi

Teddy bader i fjellvannet
Teddy bader i fjellvannet

Det å ta bilder er ikke alltid like enkelt. Det å ta bilder på tur er kanskje enda litt vanskeligere. Jeg glemmer ofte å ta bilder på tur, rett og slett fordi det er alt for mye pent å se på. Speilrefleksen ligger i sekken og tempoet er godt. Inntrykkene tar man inn over seg, men ingen av dem havner på minnebrikken. Et lite ekstra tips er å gjøre kameraet tilgjengelig. Heng det rundt halsen eller stapp det i ei brystlomme hvis det er plass. Resten av tipsene kommer her:

  1. Når du står på toppen av fjellet, utsikten eller hva det nå enn er du ser på, sørg for å ikke bare ta bilde av bakgrunnen. Det som skaper inntrykket i landskapet er dybden. Den forsvinner når bildet blir flatt. Få med elementer innover i bildet.
  2. Vi mennesker liker å se på andre mennesker. Et menneske i bildet gjør det mye sprekere. Kanskje man kan bruke vedkommende til å skape dybde i bildet?
  3. Prøv å fortelle en historie med elementer i bildet. Selv om du vet hva du gjør, så vet ikke de som skal se bildet etterpå det. Er du på tur med stor sekk, hund og telt, så kan man kanskje fortelle en historie ved å ta dette med i noen av bildene. Var det herlig med en kaffekopp på toppen du besteg, så kan kanskje koppen brukes som et av dybdeelementene?
  4. Vi mennesker tiltrekkes av merkelige regler. En av disse er gyldne snitt eller tredeling. Noen kamera har dette tilgjengelig i menyene. Legger du viktige elementer på disse linjene, så trekker man automatisk oppmerksomheten til disse.
  5. Selv det peneste motivet blir dårlig om horisonten ikke er rett. Riktig nok en sannhet med visse modifikasjoner, men i utgangspunktet bør det ikke se ut som om vannet renner ut på ene siden i bildet.

Det finnes utallige andre regler og tips, dette var fem av mine. Har du flere?

Legg inn en kommentar