Fjellvettreglene

Av Christian Jensen26. oktober 2015

Tips og triks

Fjellduk kan være godt for store og små
Fjellduk kan være godt for store og små

Fjellvettreglene ble utarbeidet som et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Norges Røde Kors. Dette skjedde etter en rekke ulykker påsken 1967. Det er en gang sånn at den pene naturen kan bli det værste mareritt. Derfor er det lurt å stille forberedt. Det er ikke sånn at man skal ta høyde for polferd hvis man skal gå en søndagstur på 5 kilometer, men heller tenke seg litt om før man legger i vei.

Fjellvettreglene, med mine kommentarer bak. Har du noe du gjerne vil tilføye, så kommenter gjerne du også.

 1. Legg ikke ut på langtur uten trening: Det er nå en gang sånn at det krever litt å bevege seg. Er du vant med søndagsturer på 5 kilometer, er det neppe lurt å legge i vei på en marsj over flere dager på 20-30 kilometer. Legg inn et par turer ekstra i uken også er formen der om ikke så alt for lenge.
 2. Meld fra hvor du går: Denne synes jeg er spesielt viktig. Om du skal til butikken eller om du skal på langtur, så meld fra. Det er en god vane å ha ovenfor familie og venner. Er det en som vet hvor du tenkte å bevege deg, er det lettere å finne deg hvis noe skulle skje.
 3. Vis respekt for været og værmeldingene: Vi normenn bruker mye tid på været, men hvorfor blir vi like overrasket hver gang det kommer drittvær på tur? Norge har litt av alt, eller mye av alt, i løpet av en relativt kort periode. Det kan være sol og 10-15 grader ved startpunktet og snøstorm og -5 grader 500-600 høydemeter lengre opp. Det kan derfor være lurt å sjekke langtidsvarselet hos flere værmeldingstjenester (eksempelvis Storm og Yr) og pakke for værste utfall.
 4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever: Er man i marka 5 kilometer hjemmenfra, så trenger man ikke pakke til polferd. Likevel er det lurt å ta med seg varmt tøy, og eventuelt ei ekstra t-skjorte slik at man kan få på seg tørt inntil kroppen. Jo lenger man går jo mer utforutsigbart blir været. Skal man ut på lengre turer kan det være smart å invistere i en fjellduk. Den er en god sikkerhet å ha med seg om været skulle by på utfordringer. I tillegg er det kjempebehagelig å ta fjellduken over seg når man stopper for å ta en liten rast. Har man i tillegg hund, så er det en som setter stor pris på å få et lite lunt hi i føttene til han far.
 5. Lytt til erfarne fjellfolk: Ikke stort å tilføye her. Hør på kjentfolk og de med flere fjelltimer enn man selv har.
 6. Bruk kart og kompass: Jeg har alltid med meg kart og kompass. Kompasset henger fast på sekken og kartet kjøper jeg for det området jeg skal i. Jeg har selvfølgelig med meg digitale dingser som telefon og GPS, men en ting har disse har til felles: De bruker strøm. Batteriet leverer dårligere jo kaldere det er. De manuelle hjelpemidlene slutter aldri å virke.
 7. Gå ikke alene: Denne er jeg både enig og uenig i. Gå aldri alene når turen er utenfor egen komfortsone. Jeg trives i mitt eget selskap i fjellet. Det er deilig å gå uten noen forstyrrelser, men da er det ekstra viktig å ha med seg kommunikasjonsenheter og gi beskjed om hvor man går.
 8. Vend i tide – det er ingen skam å snu: Fjellet står der tilnærmet uendelig. Du kommer deg opp en annen gang. Så ikke prøv på noe du ikke bør prøve på.
 9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig: Det å holde varmen er viktig. I ei snøhule kan temperaturen være 10-20 grader høyere enn på overflaten. En fjellduk i le, kan gi deg nok varme til å overleve ei kald natt. Regel nummer 9 er nok siste utvei. Det er denne regelen som slår til om du skulle ha bommet totalt på de 8 første.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sykkeqjh/public_html/wp-content/themes/CsimpleboxV6/comment.php on line 13

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sykkeqjh/public_html/wp-content/themes/CsimpleboxV6/comment.php on line 23

Tilbakesporinger

 • De nye fjellvettreglene | LivetUte.no

  […] har tidligere skrevet om fjellvettreglene, og at de er modne for utskifting mange av dem. Nå har Røde Kors og Turistforeningen presentert […]

Legg inn en kommentar